Letnia sałatka nicejska z ziemniakami, jajkiem, tuńczykiem i warzywami, podana na białym talerzu.

Sałatka nicejska

Składniki (2 porcje):

  • 6 młodych ziemniaczków
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek gruntowy
  • ½ czerwonej cebuli
  • kilka czarnych oliwek

 

Sos majonezowy: 

  • 1 łyżka majonezu Beskidzkiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, czosnek suszony do smaku

 

Szacowany czas przygotowania: 

  • ok. 25 min

Szukasz pomysłu na klasyczną, ale świeżą sałatkę na lato? Sałatka nicejska z młodymi ziemniakami i delikatnym sosem majonezowym to strzał w dziesiątkę. Lekka, kolorowa, pełna smaku – idealna na lunch, kolację lub piknik na świeżym powietrzu. Co więcej – dzięki majonezowi Beskidzkiemu całość zyskuje kremową, idealnie zbalansowaną nutę, która podkreśla smak tuńczyka, warzyw i jajek.

Sałatka nicejska – sposób przygotowania:

Gotowanie ziemniaków i fasolki 
Ziemniaki umyj, przekrój na połówki lub ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Fasolkę szparagową ugotuj al dente, a następnie przelej zimną wodą, by zachowała kolor i chrupkość.

Przygotowanie jajek i warzyw
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki. Ogórka pokrój w cienkie plasterki, pomidorki na połówki, cebulę w cienkie piórka.

Układanie składników
Na dużym talerzu lub półmisku rozłóż ziemniaki, dodaj jajka, pomidorki, ogórka, cebulę, fasolkę, tuńczyka odsączonego z zalewy oraz oliwki.

Dressing majonezowy
Wymieszaj majonez Beskidzki z musztardą, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Polej sałatkę tuż przed podaniem lub podaj sos osobno w małej miseczce.

Ciekawostka
Majonez Beskidzki dzięki kremowej konsystencji doskonale sprawdza się jako baza do letnich dressingów – nie warzy się, dobrze się łączy i podkreśla smak świeżych składników.

Dlaczego majonez Beskidzki?

Majonez Beskidzki to idealna baza do sosów i dressingów – lekko kwaskowy, kremowy, o naturalnym składzie. W tej sałatce podkreśla smak ziemniaków i warzyw, nadając im idealną konsystencję i smakowitą, gładką strukturę. Co więcej, jego skład jest oparty na sprawdzonych produktach, a smak – zbalansowany i nieprzesadzony. Doskonały wybór nie tylko na święta, ale i codzienne letnie dania.

Zalety majonezu Beskidzkiego:

  • Gęsty i aksamitny – nadaje się do past, sałatek i sosów..
  • Delikatny w smaku – nie „zagłusza” jajek, awokado ani przypraw.
  • Dobry skład – bez konserwantów i sztucznych dodatków.
  • Jaja z kur z wolnego wybiegu – dla jeszcze lepszego i bardziej naturalnego smaku.


Dla zdrowia

Majonez Beskidzki:

  • Zawiera olej Beskidzki – bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe wspierające pracę serca.
  • Dostarcza witaminę E i K – wspierające odporność, kości i skóry.
  • Żółtka jaj są źródłem choliny – ważnej dla funkcjonowania mózgu.

Sałatka nicejska:

  • Tuńczyk – to źródło białka i kwasów omega-3, korzystnych dla pracy mózgu i serca.
  • Jajka – dostarczają pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B.
  • Ziemniaki i fasolka to węglowodany złożone oraz błonnik, który wspiera pracę jelit.
  • Warzywa (ogórek, cebula, pomidorki) to źródło witamin i antyoksydantów.


Sałatka nicejska, a dieta

Jedna porcja sałatki nicejskiej z ziemniakami i tuńczykiem to około 370 kcal. Dostarcza cennych makroskładników, jak białko (ok. 20 g), tłuszcze (ok. 22 g), węglowodany (ok. 25 g). To idealne danie na letni posiłek – sycące, ale lekkie. Dzięki obecności białka i błonnika, zapewnia uczucie sytości na długo, a zdrowe tłuszcze wspomagają przyswajanie witamin z warzyw.

 

Sprawdź także te przepisy:

Dobierz deser:

Smacznego!

Powrót