Kolorowa sałatka z rukolą, gruszką, suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i prażonym słonecznikiem, podana w białej misce na drewnianym stole.

Rewelacyjna sałatka na grilla

Składniki:

  • 1 opakowanie rukoli
  • 100 g kukurydzy w puszce
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 gruszka
  • 30 g prażonego słonecznika
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 100 g sera pleśniowego

 

Dressing:

  • 2 łyżki oleju Beskidzkiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczka soli i świeżo mielony pieprz

 

Szacowany czas przygotowania: 

  • 15 min

 

Jeśli szukasz lekkiej, ale pełnej smaku propozycji na letnie spotkania przy ruszcie, to przepis na rewelacyjną sałatkę na grilla będzie strzałem w dziesiątkę! Połączenie słodyczy gruszki i żurawiny z wyrazistością sera pleśniowego i chrupkością słonecznika daje zaskakująco zbalansowany efekt. A dzięki delikatnemu dressingowi na bazie oleju Beskidzkiego, całość jest jeszcze bardziej aromatyczna i świeża.

Przepis na sałatkę na grilla – sposób przygotowania:

Przygotowanie składników
Rukolę umyj i przełóż do dużej miski. Kukurydzę dokładnie odsącz. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Gruszkę pokrój w plasterki lub cienkie półksiężyce – aby nie ściemniała, skrop ją odrobiną soku z cytryny przed dodaniem do sałatki.
Ser pleśniowy pokrusz na mniejsze kawałki.

Łączenie składników
Do rukoli dodaj kukurydzę, suszone pomidory, gruszkę i ser pleśniowy. Całość posyp prażonym słonecznikiem i suszoną żurawiną.

Dressing
W osobnej miseczce wymieszaj olej Beskidzki, sok z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz. Gotowym dressingiem polej sałatkę i delikatnie wymieszaj tuż przed podaniem.


Dlaczego olej Beskidzki?

Olej Beskidzki to wysokiej jakości olej rzepakowy tłoczony z lokalnych upraw. Jest lekki, neutralny w smaku i bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 oraz omega-3 w optymalnej proporcji 2:1. Dzięki temu doskonale sprawdza się jako baza do sosów sałatkowych i dressingów – nie dominując, a podkreślając smak składników.

Zalety oleju Beskidzkiego:

  • Delikatny smak – nie dominuje potrawy, a podbija jej walory smakowe.
  • Zrównoważony profil tłuszczowy – idealna proporcja kwasów omega 6 i 3 (2:1).
  • Bogactwo witaminy E i K – wspomaga układ krążenia i odporność.
  • Bez dodatków chemicznych i GMO – naturalny wybór dla świadomych konsumentów.
  • Lokalna produkcja – z rzepaku pochodzącego od polskich rolników.


Dla zdrowia

Olej Beskidzki:

  • Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3  – wpływają korzystnie na serce i układ nerwowy.
  • Witamina E – działa jako antyoksydant, opóźniając procesy starzenia się komórek.
  • Witamina K – niezbędna dla zdrowych kości i właściwej krzepliwości krwi.

Rewelacyjna sałatka na grilla:

  • Rukola – bogata w witaminę C, żelazo i błonnik.
  • Gruszka – źródło witamin i przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie.
  • Ser pleśniowy – dostarcza wapnia i białka.
  • Suszone pomidory i żurawina – bogate w antyoksydanty.
  • Słonecznik – źródło cynku, magnezu i zdrowych tłuszczów.


Rewelacyjna sałatka na grilla, a dieta

Jedna porcja tej sałatki (ok. 200 g) dostarcza około 330 kcal, co stanowi ok. 13% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla kobiet i 11% dla mężczyzn. To pełnowartościowy dodatek do grillowanego mięsa lub warzyw, który dzięki dużej zawartości błonnika i zdrowych tłuszczów wspiera uczucie sytości i dobrą kondycję organizmu.

 

Sprawdź także te przepisy:

Dobierz deser:

Smacznego!

Powrót