Zupa z nowalijek

Pyszna i zdrowa zupa na wiosenny obiad.

Składniki:

  • 3 młode marchewki
  • ¼ młodej kapusty
  • 3 młode ziemniaki
  • ok. 100 g fasolki szparagowej
  • 2 cebulki dymki
  • ok. 1,5 l bulionu
  • kilka różyczek kalafiora
  • koperek
  • 1 łyżka Beskidzki Culinary
  • 2 rzodkiewki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Dymkę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać Beskidzki Culinary i dodać cebulkę. Gdy będzie złota, dolać bulion i pozostawić do zagotowania.

W międzyczasie pokroić marchewkę i ziemniaki w kostkę, pokroić w nieduże słupki fasolkę, rozdzielić kalafior na małe różdżki oraz poszatkować kapustę.

Po zagotowaniu bulionu dodać w pierwszej kolejności marchew i ziemniaki, a po kilku minutach pozostałe warzywa. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut.

Poszatkować koperek i szczypior. Pokroić rzodkiewkę w cienkie plasterki.

Gotową zupę nalać do talerzy i udekorować zieleniną oraz rzodkiewką.

Powrót