Zupa serowa

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 200 g serka topionego (śmietankowego)
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • Olej Beskidzki
  • Sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej Beskidzki. Cebule i czosnek zeszklić na oleju W rondlu podgrzać bulion, dodać pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie zamieszać. Gotujemy cały czas, aż serki będą całkowicie rozpuszczą.

Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodać usmażoną cebulę z czosnkiem, dodać sól i pieprz.

Zupę najlepiej podawać z grzankami, posypaną pietruszką, drobno posiekanym szczypiorkiem.

Powrót