Zupa serowa
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- 200 g serka topionego (śmietankowego)
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- Olej Beskidzki
- Sól, pieprz do smaku.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej Beskidzki. Cebule i czosnek zeszklić na oleju W rondlu podgrzać bulion, dodać pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie zamieszać. Gotujemy cały czas, aż serki będą całkowicie rozpuszczą.
Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodać usmażoną cebulę z czosnkiem, dodać sól i pieprz.
Zupę najlepiej podawać z grzankami, posypaną pietruszką, drobno posiekanym szczypiorkiem.
Powrót