Zupa pieczarkowa

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 łyżki Oleju Beskidzkiego
  • 1 marchewka
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1,5 litra bulionu
  • liść laurowy, ziela angielskie ( 2 sztuki)
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml śmietanki 18% z kartonika do zup i sosów

Sposób przygotowania:

W garnku na oleju Beskidzkim na wolnym ogniu podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i mieszając co chwilę smażyć przez około 5 minut. Dodać gorący bulion, liść laurowy, ziele angielskie i gotować dodać do smaku sól, pieprz.

Pieczarki umyć, poobierać i podsmażyć na oleju Beskidzkim. Dodać do gotującej się zupy wraz z poobieranymi, pokrojonymi w kostkę ziemniakami, gotować około 10 minut. Zupę podawać ze śmietaną, posypana natką pietruszki.

Powrót