Zupa krem z sałaty masłowej

Idealna do sałatki, świetna do zupy – poznajcie przepis na krem z sałaty masłowej.

Składniki:

  • 1 główka sałaty
  • 1 duży ziemniak
  • zielona cześć pora
  • olej Beskidzki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 3 szt.

Sposób przygotowania:

Por siekamy w paseczki, ziemniaka w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni do lekkiego zarumienienia. Do 1,5 l wody wrzucamy liście i ziele, a następnie podsmażone warzywa. Całość gotujemy ok. 10 minut. Sałatę dokładnie myjemy i kroimy w paski, dokładamy do wywaru. Gotujemy kolejne 10-15 minut. Wyciągamy ziele i liście. Zupę miksujemy. Wspaniale smakuje z dodatkiem oleju smakowego z dodatkiem szczypioru.

Powrót