Zupa krem z cukinii
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 duży ziemniak
- 1 cebula
- ½ łyżeczki kurkumy
- 100 g chudego twardego białego sera
- 1 ząbek czosnek
- Olej Beskidzki
- Beskidzki Culinary
100 ml oleju wlewamy do szerokiego słoika. Dodajemy 1/3 łyżeczki kurkumy oraz 1 posiekany ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy.
Biały ser kroimy w duże kostki i wkładamy do zalewy w słoiku. Na min 3 h.
Cukinie i ziemniaka obieramy ze skórki. Kroimy w grubą kostkę i gotujemy w 1 litrze wody. Solimy do smaku. Po 20 minutach dodajemy cebulę podsmażoną na Beskidzkim Culinary i gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie dodajemy 1/3 łyżeczki kurkumy i opcjonalnie 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki.
Całość miksujemy na gładki krem. Podajemy z zamarynowanym serem i żółtymi kwiatami.
Powrót