Zupa hamburgerowa

Składniki:

  • około 1 kg mięsa mielonego – wołowe lub indyk
  • puszka pomidorów krojonych
  • mała puszka kukurydzy
  • 300 g ziemniaków
  • kawałek selera
  • 2 marchewki (około 200 g)
  • 1 cebula (około 120 g)
  • 200 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • ulubione zioła, np. bazylia, oregano, prowansalskie
  • sól, pieprz
  • olej Beskidzki do smażenia

Sposób przygotowania:

Marchewkę, ziemniaki, seler pokroić na kawałki/plasterki.

Chili i czosnek drobno posiekać.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju Beskidzkim, dodać mięso i smażyć ok 10 minut.

Przełożyć do garnka na zupę, zalać wodą i dodać ziemniaki, marchewkę i mrożoną fasolkę. Gotować ok 15 min.

Następnie dodać pomidory, koncentrat, zioła, czosnek, chili, kukurydzę i groszek. Doprawić solą, pieprzem i gotować jeszcze ok 10 min.

Powrót