Zupa grzybowa W. Harapkiewicza

Składniki:

  • podgrzybki 200g
  • borowiki 200g
  • cebule 4 szt
  • olej Beskidzki 5 łyżek
  • czosnek 5 ząbków
  • wywar warzywny z suszonymi grzybami 1,5l
  • pietruszka zielona 1 pęczek
  • sól, pieprz
  • włoszczyzna 100g
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę. Borowiki i podgrzybki kroimy w połówki lub ćwiartki, według uznania. Na dnia garnka rozgrzewamy olej Beskidzki, następnie smażymy na nim cebulę i czosnek, do uzyskania złocistego koloru. Następnie dokładamy do nich krojone grzyby. Smażymy razem około 3 minut. Całość zalewamy wywarem warzywnym i dodajemy stratą na grubych oczkach włoszczyznę. Zupę gotujemy 10 minut i doprawiamy według uznania. Podczas serwowania posypujemy pietruszką, alternatywnie możemy dodać tez kwaśnej śmietany.

Powrót