Zupa grzybowa W. Harapkiewicza
Składniki:
- podgrzybki 200g
- borowiki 200g
- cebule 4 szt
- olej Beskidzki 5 łyżek
- czosnek 5 ząbków
- wywar warzywny z suszonymi grzybami 1,5l
- pietruszka zielona 1 pęczek
- sól, pieprz
- włoszczyzna 100g
- liść laurowy
Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę. Borowiki i podgrzybki kroimy w połówki lub ćwiartki, według uznania. Na dnia garnka rozgrzewamy olej Beskidzki, następnie smażymy na nim cebulę i czosnek, do uzyskania złocistego koloru. Następnie dokładamy do nich krojone grzyby. Smażymy razem około 3 minut. Całość zalewamy wywarem warzywnym i dodajemy stratą na grubych oczkach włoszczyznę. Zupę gotujemy 10 minut i doprawiamy według uznania. Podczas serwowania posypujemy pietruszką, alternatywnie możemy dodać tez kwaśnej śmietany.
Powrót