Wegetariańskie leczo z dynią

Pyszne wegetariańskie leczo z symbolem jesieni – dynią.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 3 duże pomidory malinowe (lub 1 puszka z pomidorami)
  • ok. 300 g dyni
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • olej Beskidzki

Sposób przygotowania:

Dynię obrać ze skórki. Pokroić w kostkę dynię i papryki. Na głębokiej patelni lub w garnku podsmażyć na oleju Beskidzkim cebulę z czosnkiem. Dodać papryki. Smażyć, aż będą miękkie, a następnie dodać dynię. Dusić ok. 5-8 minut. Pomidory obrać ze skórki i pokroić. Gdy dynia będzie miękka dodać pomidory, dodać nieco wody i dusić kilka minut na małym ogniu. Pod koniec dodać przyprawy.

Podawać z chlebem.

Powrót