Wegetariańskie krokiety

Jesteś na diecie wegetariańskiej? Spróbuj naszej propozycji na wege obiad lub kolację.

Składniki:

  • 1 kg gotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 200 g Beskidzkiego Culinary – masła klarowanego z olejem rzepakowym
  • 6 żółtek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 ml oleju Beskidzkiego
  • 250 g bułki tartej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy ze skórki, przeciskamy przez prasę razem z czosnkiem, a następnie mieszamy z posiekanym drobno szczypiorem, żółtkami oraz 50 g Beskidzkiego Culinary. Ziemniaki doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą blendujemy z natką pietruszki oraz gałką muszkatołową. Z masy ziemniaczanej formujemy krokiety (w formie batonu), obtaczamy w przygotowanej bułce, ściskamy do szczelności panierki. Krokiety odstawiamy do schłodzenia (muszą być dobrze schłodzone). Po schłodzeniu smażymy na Beskidzkim Culinary, na małym ogniu, ze wszystkich stron do lekkiego zarumienienia, by nie utracić zielonego koloru.

Powrót