Tortilla z mięsem mielonym

Składniki:

  • 4 pszenne tortille
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g przecieru pomidorowo – paprykowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki Beskidzkiego Culinary – masła klarowanego z olejem rzepakowym
  • 50 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso mielone podsmażamy na Beskdzkim Culinary z posiekaną w drobną kostkę cebulą i papryką. Po około 10 minutach smażenia dorzucamy czosnek i przecier. Dusimy razem przez kilka minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy zioła prowansalskie.

Tortille rozkładamy na płasko. Na jej środku układamy farsz i odrobinę żółtego sera, po czym dokładnie zwijamy z jednaj strony, nie zaginając tortilli.

WSKAZÓWKA: Jeśli masz w domu opiekacz lub toster – po zwinięciu tortilli zapiecz ją. Ser się rozpuści, a placek zrobi się chrupiący i dużo smaczniejszy.

Powrót