Szybkie ciasto sezonowe

Składniki:

    • 5 jajek
    • 200 ml oleju Beskidzkiego
    • 150 g mąki
    • 100 g cukru
    • owoce sezonowe 150 g ( np. maliny, porzeczki, rabarbar – mogą być mrożone)
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g margaryny Palmy
  • 100 g cukru
  • 170 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Składniki na kruszonkę zagniatamy. Jajka ubijamy z cukrem i olejem Beskidzkim, aż masa będzie sztywna i puszysta. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 26 cm. Owoce oprószone delikatnie mąką i kruszonkę układamy na wierzchu masy. Pieczemy w termoobiegu w temperaturze 160°C przez 45 minut.

Powrót