Spaghetti z pokrzywą

Obiecujemy, że pokrzywa w tym daniu nie parzy w język! Co więcej, dodaje mu ciekawego smaku!

Składniki:

  • 2 szt. cukinii
  • 5 liści jarmużu
  • mała garść suszonych glonów wakame
  • 7 szczytów pokrzywy
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • olej Beskidzki

Sposób przygotowania:

Cukinię obieramy grubo ze skóry wzdłuż jej długości, starając się uzyskać jak najdłuższe paski.

Glony zaparzamy w małej miseczce wrzątku z 1 łyżką oleju.

Liście pokrzywy i jarmużu oraz paski cukinii przelewamy wrzątkiem. Liście kroimy w cienkie paski, następnie wraz z cukinią podsmażamy na oleju Beskidzkim przez około 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy odsączone globy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym.

Powrót