Śledzie po beskidzku

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych (najlepiej matjas)
  • 3 duże cebule pokrojone
  • 1/3 szklanki oleju Beskidzkiego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • kilka ziarenek gorczycy

Sposób przygotowania:

Śledzie moczymy w wodzie około 1-2 godziny. Każdy płat dzielimy na kilka części.

Na oleju Beskidzkim dusimy (nie smażymy) cebulę, dodajemy cukier i dalej dusimy.

Dodajemy ocet i gorczycę, a gdy całość się zagotuje, dodajemy przecier pomidorów, mieszamy i gotujemy jeszcze około dwóch minut.

Połowę przygotowanych śledzi układamy w naczyniu, przekładamy gorącym sosem, przykrywamy drugą warstwą śledzi, zalewamy sosem i pozostawiamy do ostygnięcia.

Powrót