Sałatka z quinoa, grejpfrutem i awokado

Orzeźwiająca letnia sałatka. Danie idealne na upalne dni.

Składniki:

  • 1 opakowanie szpinaku
  • 2 grejpfruty
  • 1 awokado
  • 1 granat
  • 1/3 szklanki komosy ryżowej
  • 3 łyżki oleju Beskidzkiego
  • 1 mała szalotka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Komosę ryżową opłukać pod zimną wodą i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawić do ostudzenia.

Grejpfruta dokładnie obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Zostawić 3 całe części.

Szpinak opłukać i wysuszyć. Awokado pokroić w małe kawałki. Wyłuskać ziarenka granatu.

W małej miseczce przygotować dresing – olej, sok z grejpfruta (z pozostawionych 3 części), posiekaną szalotkę, sól i pieprz.

Połączyć wszystkie składniki sałatki i polać dressingiem.

Powrót