Risotto z boczkiem i grzybami

Lubisz zbierać grzyby? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Proste w przyrządzeniu grzybowe risotto z boczkiem będzie idealną propozycją na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 300 g ryżu do sushi
  • 150 g grzybów (np. pieczarek i boczniaków)
  • 100 – 150 g boczku
  • 1 cebula
  • szczypiorek lub świeża kolendra
  • Beskidzki Culinary – masło klarowane z olejem rzepakowym

Sposób przygotowania:

Cebulę i boczek kroimy w kostkę lub w długie paseczki. Podsmażamy na Beskidzkim Culinary przez 5 minut, następnie wsypujemy opłukany ryż i dusimy na patelni, podlewając co chwilę gorącą wodą. Stosunek finalny wody do ryżu 2:1. Na osobnej patelni podsmażamy grzyby na 2 łyżkach Beskidzkiego Culinary. Gdy ryż jest już prawie gotowy przekładamy grzyby do ryżu i całość dusimy razem przez 5 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie czosnkiem. Risotto na talerzu posypujemy posiekanym bardzo drobno szczypiorem.

Uwaga: Różne gatunki ryżu pochłaniają różną ilość wody. Podlewając ryż, co jakiś czas trzeba próbować dania, sprawdzając stopień ugotowania.

Powrót