Przetwory: buraczki do słoika na zimę

To jeden z popularniejszych przetworów na zimę. Domowe tarte buraczki przygotowane w słoikach są świetnym dodatkiem do dań obiadowych.

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 3-4 duże cebule
  • 250 g papryki słodkiej
  • 250 ml octu (10%)
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml wody
  • ¼ szkl oleju Beskidzkiego

Sposób przygotowania:

Buraki ugotować i zetrzeć na tarce. Cebulę i paprykę pokroić. Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Następnie wrzucić cebulę, paprykę i gotować 10 – 15 min. Po tym czasie wymieszać z burakami, dodać olej Beskidzki. Nałożyć do słoików i zagotować 10-15 min.

Gotowe słoiki z buraczkami schować do spiżarni.

Powrót