Pomidory nadziewane grzankami

Chrupiąca przystawka do wyjątkowej kolacji.

Składniki:

  • 2 pomidory malinowe (duże)
  • chleb na grzanki (najlepiej tostowy)
  • 50 ml oleju Beskidzkiego
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Pomidory przecinamy na pół w poprzek i wydrążamy około 1/2 głębokości. Pieczywo kroimy w kostkę na grzanki (około 1 cm). Olej Beskidzki miksujemy z całym pęczkiem natki pietruszki, sokiem z cytryny, czosnkiem i odrobiną soli do smaku. Grzanki smażymy/suszymy na suchej patelni. Gdy będą już lekko chrupiące ściągamy z patelni i w miseczce skrapiamy naszym zielonym olejem. Takimi grzankami nadziewamy obficie pomidory. Na płaskiej blaszce z pergaminem układamy nadziane pomidory i zapiekamy w piecu przez 10 minut w temperaturze 160°C.

Wskazówka: Pomidorki świetnie komponują się ze świeżą bazylią lub startym żółtym serem na wierzchu.

Powrót