Pomidory nadziewane grzankami
Chrupiąca przystawka do wyjątkowej kolacji.
Składniki:
- 2 pomidory malinowe (duże)
- chleb na grzanki (najlepiej tostowy)
- 50 ml oleju Beskidzkiego
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cytryny
Chrupiąca przystawka do wyjątkowej kolacji.
Pomidory przecinamy na pół w poprzek i wydrążamy około 1/2 głębokości. Pieczywo kroimy w kostkę na grzanki (około 1 cm). Olej Beskidzki miksujemy z całym pęczkiem natki pietruszki, sokiem z cytryny, czosnkiem i odrobiną soli do smaku. Grzanki smażymy/suszymy na suchej patelni. Gdy będą już lekko chrupiące ściągamy z patelni i w miseczce skrapiamy naszym zielonym olejem. Takimi grzankami nadziewamy obficie pomidory. Na płaskiej blaszce z pergaminem układamy nadziane pomidory i zapiekamy w piecu przez 10 minut w temperaturze 160°C.
Wskazówka: Pomidorki świetnie komponują się ze świeżą bazylią lub startym żółtym serem na wierzchu.
Powrót