Piernik świąteczny

Składniki:

  • mąka pszenna 400g
  • cukier 210g
  • mleko 350g
  • olej Beskidzki 110g
  • soda oczyszczona 15g
  • kakao 15g
  • przyprawa do piernika 15g
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika. Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie dodajemy do nich mleko i olej. Za pomocą drewnianej łyżki mieszamy masę na ciasto, do połączenia składników.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 ºC. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej masę na ciasto. Piernik pieczemy przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Studzimy go stopniowo. Po ostudzeniu przekrajamy go na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi. Smacznego!

Powrót