Perfekcyjny tuńczyk z salsą paprykową

Składniki:

  • 300 g steku z tuńczyka
  • 30 ml oleju Beskidzkiego
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • sok z 1 cytryny
  • świeża kolendra
  • łyżka cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidora obieramy ze skóry, następnie kroimy go wraz z papryką w bardzo drobną kostkę.

Olej Beskidzki łączymy dokładnie z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem i posiekaną natką kolendry oraz musztardą.

Następnie przygotowujemy miskę z wodą i lodem.

Steka oprószamy gruboziarnistą solą. Na olej Beskidzki, rozgrzany na patelni do 200o C, wkładamy steka na około 1,5 minuty z każdej strony. W taki sposób tuńczyk wypieka się na około 0,5 cm. Rybę z patelni przekładamy od razu do miski z lodem, przerywając szybko proces smażenia i zamykając soki.

Po wychłodzeniu przekładamy rybę na papier do odsączenia i kroimy w cienkie plastry. Układamy na talerzu i polewamy naszą salsą.

Powrót