Perfekcyjny tuńczyk z salsą paprykową
Składniki:
- 300 g steku z tuńczyka
- 30 ml oleju Beskidzkiego
- 1 pomidor
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
- sok z 1 cytryny
- świeża kolendra
- łyżka cukru
- sól, pieprz
Pomidora obieramy ze skóry, następnie kroimy go wraz z papryką w bardzo drobną kostkę.
Olej Beskidzki łączymy dokładnie z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem i posiekaną natką kolendry oraz musztardą.
Następnie przygotowujemy miskę z wodą i lodem.
Steka oprószamy gruboziarnistą solą. Na olej Beskidzki, rozgrzany na patelni do 200o C, wkładamy steka na około 1,5 minuty z każdej strony. W taki sposób tuńczyk wypieka się na około 0,5 cm. Rybę z patelni przekładamy od razu do miski z lodem, przerywając szybko proces smażenia i zamykając soki.
Po wychłodzeniu przekładamy rybę na papier do odsączenia i kroimy w cienkie plastry. Układamy na talerzu i polewamy naszą salsą.
Powrót