Pęczotto z buraka

Pomysł na pożywny, zdrowy i wegetariański obiad z wykorzystaniem buraka i kaszy pęczak.

Składniki:

  • 250 g kaszy pęczak
  • 1 szt. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szt buraki
  • 100 ml wina wytrawnego
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • ser feta
  • kilka listków pietruszki
  • olej Beskidzki

Sposób przygotowania:

Buraki piec w piekarniku ok. 45 min w 180°C (aż będą miękkie). Po upieczeniu ostudzić, obrać i zetrzeć na grubych oczkach.

Na patelni podsmażyć na oleju Beskidzkim cebulę i czosnek. Dodać surową kaszę pęczak i prażyć, co chwilę mieszając. Dodać starte buraki. Wymieszać. Wlać wino i wymieszać, aż odparuje. Następnie wlać chochlę bulionu, cały czas mieszając, aż płyn odparuje. Czynność powtarzać, aż kasza będzie ugotowana.

Danie podawać z kawałkami sera feta i listami pietruszki na górze.

Powrót