Papryki faszerowane

Składniki:

  • 4 papryki
  • 400 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki Beskidzkiego Culinary- masło klarowane z olejem rzepakowym
  • 1 łyżka oleju Beskidzkiego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 g ryżu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g żółtego sera
  • 1 pomidor
  • tymianek, słodka papryka, kurkuma i oregano

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Na patelni na Beskidzkim Culinary zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj starty czosnek, po chwili włóż zmielone mięso i dokładnie obsmaż.

Mięso dopraw solą, pieprzem, dodaj przyprawy. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz natkę, smaż przez ok. 2 minuty.

Dodaj odcedzony ryż, wymieszaj i podgrzewaj przez ok. minutę. Odstaw z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodaj jajko i wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Papryki oczyść. Wnętrze dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą, wypełnij farszem, na wierzchu połóż plasterek pomidora i w miarę potrzeby dopraw solą, pieprzem. Posyp startym serem i wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut.

Powrót