Oscypek grillowany z chutney żurawinowym i dipem jalapeno
Podczas pobytu w Tatrach zaopatrzcie się w oscypki. To fantastyczny przysmak do grillowania, który świetnie smakuje z różnymi sosami.
Składniki:
- czerwona cebula 1 szt
- wino 50 ml
- cukier 2 łyżeczki
- olej Beskidzki 10 ml
- majonez klasyczny robiony na oleju Beskidzkim
- papryczki jalapeno (ostrość sosu zależy od ilości papryczek)
- sok z cytryny 1 szt
- oscypki
- ocet
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Chutney:
Czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy na oleju Beskidzkim. Dodajemy cukier i wino. Całość redukujemy i wychładzamy. Chutney doprawiamy solą pieprzem i octem.
Dip jalapeno:
Do majonezu zrobionego na oleju Beskidzkim dodajemy papryczki jalapeno cytrynę i całość doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Całość miksujemy razem z natką pietruszki.