Oscypek grillowany z chutney żurawinowym i dipem jalapeno

Podczas pobytu w Tatrach zaopatrzcie się w oscypki. To fantastyczny przysmak do grillowania, który świetnie smakuje z różnymi sosami.

Składniki:

  • czerwona cebula 1 szt
  • wino 50 ml
  • cukier 2 łyżeczki
  • olej Beskidzki 10 ml
  • majonez klasyczny robiony na oleju Beskidzkim
  • papryczki jalapeno (ostrość sosu zależy od ilości papryczek)
  • sok z cytryny 1 szt
  • oscypki
  • ocet
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Chutney:

Czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy na oleju Beskidzkim. Dodajemy cukier i wino. Całość redukujemy i wychładzamy. Chutney doprawiamy solą pieprzem i octem.

Dip jalapeno:

Do majonezu zrobionego na oleju Beskidzkim dodajemy papryczki jalapeno cytrynę i całość doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Całość miksujemy razem z natką pietruszki.

Sposób przygotowania:

Oscypka delikatnie smarujemy olejem Beskidzkim i grillujemy z obu stron do uzyskania złocistej skórki. Całość podajemy z sosami.

Powrót