Oponki z jabłkami

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 400 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 400 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rumu lub spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • olej Beskidzki do smażenia

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać i pokroić w krążki, posypać cynamonem.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, alkohol i sól. Cienkim strumieniem wlać mleko, cały czas mieszając. Na koniec delikatnie wmieszać do ciasta pianę z białek.

Krążki jabłka zanurzać w rozgrzanym oleju Beskidzkim i smażyć 1-2 min z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Powrót