Oponki z jabłkami
Składniki:
- 6 jabłek
- 400 g mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 400 ml mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki rumu lub spirytusu
- cukier puder do posypania
- olej Beskidzki do smażenia
Jabłka obrać i pokroić w krążki, posypać cynamonem.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, alkohol i sól. Cienkim strumieniem wlać mleko, cały czas mieszając. Na koniec delikatnie wmieszać do ciasta pianę z białek.
Krążki jabłka zanurzać w rozgrzanym oleju Beskidzkim i smażyć 1-2 min z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Powrót