Naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju Beskidzkiego
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru (jeśli chcemy przygotować naleśniki na słodko)

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, mleko, wodę i sól. Miksujemy na gładką masę. Jeśli naleśniki mają być na słodko, dodajemy cukier.

Do masy dodajemy olej Beskidzki i miksujemy.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju Beskidzkiego, wlewamy porcję ciasta i smażymy. Gdy spód naleśnika będzie zarumieniony, przewracamy na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.

Naleśniki na słodko można podawać na z białym serem, owocami lub dżemem, natomiast naleśniki wytrawne z warzywami, szpinakiem czy z grzybami.

Powrót