Muffinki marchewkowe

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • ½ szklanki oleju Beskidzkiego
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • biała czekolada, garść orzechów, nasion słonecznika lub/i płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek, sodę i sól. Do innego naczynia wbijamy jajka, roztrzepujemy, dodajemy cukier i olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę. Łączymy suche składniki z mokrymi i mieszamy delikatnie, do połączenia składników. Przekładamy do form na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok 25 min w temp. 180 stopni.

Dekorujemy roztopioną białą czekoladą i posypujemy orzechami.

Powrót