Makaron z pesto z jarmużu i orzeszkami włoskimi

Składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle (najlepiej zielonego)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 duża wiązka jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju Beskidzkiego
  • Świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka Beskidzkiego Culinary – masła klarowanego z olejem rzepakowym

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy, a następnie przelewamy zimną wodą. Jarmuż myjemy i odcinamy najgrubszą łodygę. Jeśli macie jarmuż z torebki (już umyty) nie trzeba już z niego nic odcinać. Do blendera wkładamy czosnek, orzechy, olej Beskidzki, łyżeczkę soli, kilka listków bazylii oraz jarmuż. Wszystko miksujemy na pesto. Na patelnię z Beskidzkim Culinary wrzucamy makaron a następnie pesto. Mieszamy dokładnie by pesto otoczyło cały makaron i wyrównało swoją temperaturę z makaronem.

Powrót