Kociołek z ciecierzycą i kurczakiem

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka (około 250 g)
  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 50 gram pestek z dyni
  • olej Beskidzki
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka Beskidzkiego Culinary – masła klarowanego z olejem rzepakowym

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w cienkie paski lub kostkę. Paprykę żółtą i czerwoną kroimy w średnią kostkę, siekamy drobno cebulę. Na suchej, średnio rozgrzanej patelni prażymy pestki dyni przez około 5 minut. W niewysokim rondlu lub dużej patelni zaczynamy smażyć na oleju Beskidzkim cebulę oraz mięso. Po 3 minutach dorzucamy paprykę i przykrywami. Po kolejnych 5 minutach dokładamy ciecierzycę i do całości dodajemy łyżkę Beskidzkiego Culinary. Wszystkie składniki razem dusimy przez kolejnych kilka minut by odparować ewentualny nadmiar soków z warzyw. Kociołek serwujemy w głębszych talerzach i z łyżką, by łatwiej było go podawać.

Wskazówka: Jeśli lubisz wschodnią kuchnię do składników dodaj zieloną część pora, a kurkumę zamień na curry. Odrobina sosu sojowego będzie wtedy idealnym dodatkiem.

Powrót