Kakaowe mufinki

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju Beskidzkiego
  • 2 jajka

POLEWA:

  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 kostki Palmy

Sposób przygotowania:

Do jednej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia. Do drugiej miski dodajemy i mieszamy wszystkie mokre składniki: mleko, olej, jajka. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy krótko i niedokładnie (długie wyrabianie ciasta pozbawi babeczki lekkości).

Wlewamy masę w foremki. Pieczemy 20 min w temp. 200 stopni.

Palmę, cukier, mleko doprowadzić do wrzenia i połączyć z kakao. Wystudzoną polewą ozdobić upieczone i ostudzone babeczki.

Powrót