Kakaowe mufinki
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju Beskidzkiego
- 2 jajka
POLEWA:
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1/3 kostki Palmy
Do jednej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia. Do drugiej miski dodajemy i mieszamy wszystkie mokre składniki: mleko, olej, jajka. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy krótko i niedokładnie (długie wyrabianie ciasta pozbawi babeczki lekkości).
Wlewamy masę w foremki. Pieczemy 20 min w temp. 200 stopni.
Palmę, cukier, mleko doprowadzić do wrzenia i połączyć z kakao. Wystudzoną polewą ozdobić upieczone i ostudzone babeczki.
Powrót