Jednogarnkowy gulasz wołowy

Składniki:

  • 1 kg wołowiny (gulaszowe lub szynka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 małe cebule
  • 400 ml wino wytrawne czerwone
  • 20 małych pieczarek
  • 2 cebule
  • 300 g ziemniaków
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml rosołu wołowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju Beskidzkiego
  • 2 łyżki Beskidzki Culinary
  • Zielona pietruszka
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w większą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i mąką. Podsmażyć krótko na oleju Beskidzkim, dodać posiekaną cebulę i czosnek, oraz marchewkę. Chwilkę smażyć i zalać częścią bulionu oraz winem.

Dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy i dusić około 2 godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlewać bulionem.

Po tym czasie dodać pieczarki i ziemniaki i dusić jeszcze ok 20-30 minut.

Pod koniec duszenia dodać Beskidzki Culinary, można dodatkowo zagęścić mąką. Posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Powrót