Jagnięcina z warzywami, kopytkami i kurkami oraz hiszpańskim sosem verde

  • Biodrówka lub udziec jagnięcy 250 g
  • olej Beskidzki
  • warzywa według uznania marchew/brokuł/pomidor 150 g
  • kurki
  • Beskidzki Culinary

Jagnięcinę obsmażamy na oleju Beskidzkim /doprawiamy solą i pieprzem, następnie wkładamy na 5 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Warzywa wcześniej gotujemy kilka minut w wodzie z solą do „al dente” następnie podsmażamy wraz z kopytkami i grzybami na Beskidzkim Culinary i doprawiamy solą i pieprzem

Całość wykańczanym ziołami, kopytkami i sosem rojo verde.

Czarne makowe kopytka

  • kilogram zagotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 200g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 50g mielonego maku
  • sól

Uformować kopytka, włożyć do wrzątku aż zaczną unosić się na wodzie, schłodzić i podsmażyć na oleju Beskidzkim.

Sos hiszpański rojo verde

  • 1 papryka zielona
  • 2/3 ząbki czosnku
  • jedna łyżeczka kminku rzymskiego
  • garść kolendry
  • garść pietruszki
  • 1/4 szklanki oleju beskidzkiego
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz