Delikatny pasztet ze śliwką

Najlepszy – bo domowy. Lekki, delikatny, ze śliwkową nutą.

Składniki:

  • 1 kg udek z indyka
  • 300g wątróbki drobiowej
  • 4 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 duże cebule
  • 2 białe bułki
  • 2 duże jajka
  • olej Beskidzki do smażenia
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 200g suszonych śliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, solą i pieprzem gotować przez około 1,5h, do miękkości mięsa. Pozostawić do wystudzenia.

Pokrojoną w piórka cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju Beskidzkim, po chwili dodać wątróbkę, krótko podsmażyć. Wystudzić. Bułki namoczyć w wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Mięso wraz ze skórą, warzywa, wątróbkę, cebulę i bułki zmielić dwukrotnie w maszynce. Dodać surowe jajka, paprykę, sól i pieprz do smaku.

Część masy przełożyć do aluminiowych foremek, dowolnie poukładać suszone śliwki, dołożyć warstwę pasztetu. Piec przez około 1h, w temperaturze 180 stopni.

Powrót