Delikatny łosoś z wędzonym majonezem

Delikatny, rozpływający się w ustach łosoś podany z aromatycznym wędzonym majonezem. Ten przepis skradnie serca każdemu smakoszowi ryb!

Składniki:

  • łosoś dzwonek
  • cytryna
  • sól
  • cukier

Łososia skropić cytryną i przyprawić cukrem oraz solą. Włożyć do piekarnika na 25 min, temperatura tylko 60 stopni.

Składniki na majonez wędzony:

  • 1 jajko
  • 250 ml oleju Beskidzkiego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szczypty pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Olej wlać na blaszkę i uwędzić w wędzarni przez 15 min. Po tym czasie, przelać 250 ml oleju do miski i odstawić.

Do miksera wbić jajko, dodać sok z cytryny, musztardę, pieprz, sól i wymieszać. Następnie bardzo powoli wlać odmierzony wcześniej uwędzony olej Beskidzki.

Aby osiągnąć najlepsze efekty, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Całość podawać z listkami sałaty

Powrót