Chlebek bananowy

Składniki:

  • 4 mocno dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju Beskidzkiego
  • 1 szklanka mleka
  • garść posiekanych daktyli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki posiekanej żurawiny lub innych ulubionych bakalii i orzechów
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

3 banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, jajka, olej, daktyle, cynamon, mleko i posiekane bakalie.

Mieszamy i dodajemy mąkę i płatki owsiane. Ponownie mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto umieszczamy w keksówce, ozdabiamy pozostałym bananem.

Pieczemy ok 1 godzinę w temp. 180 stopni.

Powrót