Bigos

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg słodkiej kapusty
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ok 1 kg mięsa duszonego lub pieczonego
  • 200 g kiełbasy
  • kilka suszonych śliwek
  • kilka suszonych grzybów
  • 1/2 szklanek czerwonego wina wytrawnego
  • kilka liści laurowych i ziela angielskiego
  • 1 łyżka oleju Beskidzkiego
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Słodką kapustę poszatkować, wrzucić do garnka razem z kiszoną kapustą. Dodać przyprawy i zagotować w niewielkiej ilości wody. Po chwili dodać pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, olej, śliwki i grzyby.

Dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka, od czasu do czasu mieszając.

Najlepiej smakuje po 2-3 dniach, kilkakrotnie odgrzany.

Powrót