Naleśniki
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju Beskidzkiego
- szczypta soli
- łyżeczka cukru (jeśli chcemy przygotować naleśniki na słodko)
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, mleko, wodę i sól. Miksujemy na gładką masę. Jeśli naleśniki mają być na słodko, dodajemy cukier.
Do masy dodajemy olej Beskidzki i miksujemy.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju Beskidzkiego, wlewamy porcję ciasta i smażymy. Gdy spód naleśnika będzie zarumieniony, przewracamy na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.
Naleśniki na słodko można podawać na z białym serem, owocami lub dżemem, natomiast naleśniki wytrawne z warzywami, szpinakiem czy z grzybami.
Powrót