Pęczak pieczony z kurczakiem

Składniki:

  • podudzia lub górna część udka z kurczaka – 6 sztuk
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 20 dag pieczarek
  • 2 marchewki pokrojone w plastry
  • 1 cebula – posiekana
  • 2 ząbki czosnku – posiekane
  • 2-3 szklanki wywaru
  • zioła prowansalskie lub inne ulubione
  • 4 łyżki oleju Beskidzkiego
  • sól i pieprz
  • posiekana papryczka chili – opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Cebulę podsmażyć na oleju Beskidzkim, po chwili dodać pieczarki, marchewkę i podsmażyć razem 2-3 minuty. Następnie dodać surową kaszę pęczak i wymieszać z cebulą, dodać zioła prowansalskie, czosnek, ewentualnie chili, krótko podsmażyć. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać wywarem tak, by kasza nie wystawała ponad powierzchnię płynu.

Udka z kurczaka posolić, popieprzyć i krótko przesmażyć na oleju Beskidzkim. Mięso ułożyć na kaszy i piec w piekarniku ok godzinę w temp 190 stopni.

Podczas pieczenia należy sprawdzać, czy nie trzeba dolać wywaru.

Powrót