Schab w sosie paprykowym

Pomysł na smaczny obiad, gdy tradycyjny schabowy już nam się znudził. Ten będzie wyjątkowo aromatyczny i soczysty. Świetnymi dodatkami do tego mięsa będzie kasza gryczana i surówka z białej kapusty.

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju Beskidzkiego
  • 1 litr wody
  • 1 cebula
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów (bez skórki)
  • 5 łyżki słodkiej śmietany
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Schab pokroić w plastry o grubości 1-2 cm, posolić, popieprzyć i posypać papryką słodką. Mięso obtańczyć w mące. Rozgrzać patelnię lub rondel dodać odrobinę oleju Beskidzkiego. Mięso smażymy na patelni z obu stron. Gdy mięso jest dość dobrze przyrumienione, zacznie puszczać swój sok.

Dodać posiekaną cebulkę, papryki, ziele angielskie, czosnek, pomidory z puszki, koncentrat, chwilkę podsmażyć. Zalać wodą tak, by przykrywało mięso. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok 50-60 minut. W razie potrzeby dolać wody (gdyby się wygotowała). Gdy mięso będzie już miękkie, zagęścić sos mąką wymieszaną w śmietanie. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i doprawić do smaku np. papryką słodką, ostrą, pieprzem.

Powrót