Zupa szczawiowa z kluseczkami szczawiowymi

Potrzebne składniki:

-2 pęczki szczawiu,

-olej Beskidzki do podsmażenia,

-1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego,

-pieprz i sól.

 

Na kluski:

-½ kg ugotowanych ziemniaków,

-250 g mąki pszennej,

-1 jajko,

-mały pęczek szczawiu,

– sól.

 

Do podania:

-jajko,

-koperek,

-świeżo mielony pieprz,

-marchewka z bulionu.

Sposób przygotowania:

Szczaw umyj, osusz, pokrój na cienkie paski i smaż przez minutę na rozgrzanym oleju Beskidzkim. Następnie przełóż go do ugotowanego wcześniej ulubionego bulionu – warzywnego lub mięsnego. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj mąką, jajko, sól i zblendowane liście szczawiu. Zagnieć ciasto, uformuj kluski i gotuj je w osolonej wodzie przez 3 minuty. Na talerz wyłóż kluski, marchewkę z bulionu, wlej zupę szczawiową i podawaj z ugotowanym jajem.

Powrót