Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, po czym odcedź je i ubij porządnie. Cebulę i marchewkę pokrój w bardzo drobną kosteczkę, po czym przysmaż je na patelni na oleju Beskidzkim. Niech cebula się zeszkli. Ziemniaki zmieszaj z mąką ziemniaczaną, cebulą i marchewką. Dopraw do smaku w razie potrzeby, a z powstałej masy utocz równej wielkości kotleciki.
Przygotuj mokrą panierkę: na talerzu zmieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą. Masa powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego (jeśli mokra panierka robi się zbyt twarda, dolej do niej wody). Kotleciki obtaczaj kolejno w mokrej panierce i w bułce tartej.
Kotleciki smaż na porządnie rozgrzanym oleju Beskidzkim na złoty kolor z dwóch stron, po czym przełóż na ręcznik kuchenny, by odsączyć nadmiar oleju.
Podawaj z ulubionym sosem. Idealnie pasuje tu sos tzatziki.