Zapiekanka z marchwi
Składniki :
- 2 żółte cukinie
- 6 dużych marchwi
- 6 jajek
- 300 ml śmietany 30%
- 50 ml oleju Beskidzkiego
- 6 ząbków czosnku
- 150g wędzonego łososia
- sól
- pieprz
Marchew obieramy. Cukinie i marchew kroimy w długie paski wzdłuż. W blaszce do pieczenia ciasta lub naczyniu żaroodpornym wykładamy papier do pieczenia. Układamy na płasko plastry tak, by na siebie nachodziły i tworzyły płaszczyznę. Warzywa układamy losowo lub na przemian – najpierw warstwa marchwi następnie warstwa cukinii. W misce miksujemy za sobą śmietanę, jajka, olej, sól, pieprz oraz przetarte ząbki czosnku. Zalewamy warzywa, następnie delikatnie stukamy blaszką o blat, by zalewa dotarła między wszystkie warstwy warzyw.
Pieczemy w 160 stopniach przez 45 minut.
Po upieczeniu należy całkowicie wystudzić, by zalewa odparowała i lepiej się ścięła. Na porcję nakładamy cząstki łososia. Zapiekankę można podawać na zimno lub na ciepło.
Powrót