Zapiekanka z marchwi

Składniki :

  • 2 żółte cukinie
  • 6 dużych marchwi
  • 6 jajek
  • 300 ml śmietany 30%
  • 50 ml oleju Beskidzkiego
  • 6 ząbków czosnku
  • 150g wędzonego łososia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Marchew obieramy. Cukinie i marchew kroimy w długie paski wzdłuż. W blaszce do pieczenia ciasta lub naczyniu żaroodpornym wykładamy papier do pieczenia. Układamy na płasko plastry tak, by na siebie nachodziły i tworzyły płaszczyznę. Warzywa układamy losowo lub na przemian – najpierw warstwa marchwi następnie warstwa cukinii. W misce miksujemy za sobą śmietanę, jajka, olej, sól, pieprz oraz przetarte ząbki czosnku. Zalewamy warzywa, następnie delikatnie stukamy blaszką o blat, by zalewa dotarła między wszystkie warstwy warzyw.

Pieczemy w 160 stopniach przez 45 minut.

Po upieczeniu należy całkowicie wystudzić, by zalewa odparowała i lepiej się ścięła. Na porcję nakładamy cząstki łososia. Zapiekankę można podawać na zimno lub na ciepło.

Powrót