Wieprzowina w czerwonym winie z jabłkami i botwinką

Pomysł na pyszny obiad – aromatyczna wieprzowina z dodatkami.

Składniki:

  • wieprzowina krojona na nierównomierne cztery kawałki po 250 g
  • cebula czerwona 3 sztuki
  • olej Beskidzki 100 ml
  • wino czerwone 250 ml
  • mąka 3 łyżki
  • 2 jabłka
  • liście botwinki kilka sztuk
  • sos pieczeniowy 300 ml
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • woda do długiego gotowania sosu 500 ml

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy, cebulę kroimy na większą kostkę, wieprzowinę (może być szynka lub łopatka) oprószamy mąką i smażymy na oleju Beskidzkim na złocisty kolor.

Następnie wyciągamy mięso z garnka i smażymy cebulę. Podlewamy całość winem i wsadzamy usmażone wcześniej mięso, dolewamy wodę, przykrywamy i wolno dusimy przez 2 godz.

Po duszeniu mięsa wyciągamy go z garnka. Sos miksujemy i doprawiamy. Jabłko kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju Beskidzkim wraz z botwiną doprawiając cukrem i solą. Całość układamy na talerzu.

Powrót