Wege burger z konfitowanym selerem i salsą z kolendrą

Składniki:

  • 270 g ugotowanej cieciorki
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 80 g bułki tartej
  • 1 łyżka białego sezamu (może być mielony)
  • kurkuma
  • olej Beskidzki
  • 2 selery
  • 2 pomidory
  • kolendra w ziarnach
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego

Sposób przygotowania:

Seler obieramy ze skóry i kroimy w 1,5 cm plastry – 4 największe plastry zalewamy olejem Beskidzkim i na małym ogniu konfitujemy (gotujemy) przez 45 minut. Cieciorkę blendujemy. Marchew startą na tarce przesmażamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Łączymy dokładnie z cieciorką, odrobiną kurkumy, sezamem, jajkiem i bułką tartą. Z gotowej masy formujemy 2 duże burgery. Smażymy je na patelni z obu stron na złocisty kolor. Pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę, wkładamy do miseczki i łączymy z łyżką miodu, octem, olejem i roztartą w dłoniach kolendrą. Burgera składamy z dwóch plastrów selera, kotleta z cieciorki, sałaty i dowolnie dobranego sosu majonezowego (opcjonalnie). Na całość nakładamy salsę pomidorową.

Powrót