Sposób przygotowania:
Seler obieramy ze skóry i kroimy w 1,5 cm plastry – 4 największe plastry zalewamy olejem Beskidzkim i na małym ogniu konfitujemy (gotujemy) przez 45 minut. Cieciorkę blendujemy. Marchew startą na tarce przesmażamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Łączymy dokładnie z cieciorką, odrobiną kurkumy, sezamem, jajkiem i bułką tartą. Z gotowej masy formujemy 2 duże burgery. Smażymy je na patelni z obu stron na złocisty kolor. Pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę, wkładamy do miseczki i łączymy z łyżką miodu, octem, olejem i roztartą w dłoniach kolendrą. Burgera składamy z dwóch plastrów selera, kotleta z cieciorki, sałaty i dowolnie dobranego sosu majonezowego (opcjonalnie). Na całość nakładamy salsę pomidorową.