Sposób przygotowania:
Przygotuj składniki:
Fasolę odcedź. Aquafabę zachowaj do ciasta.
Czosnek umyj i obierz.
Umyj i obierz ziemniaki.
Przygotuj ciasto:
Do miski wsyp mąkę z solą.
W szklance zmieszaj Olej Beskidzki i aquafabę. Dodaj je do mąki i zagnieć ciasto.
Włóż je do lodówki na 20-30 minut.
Przygotuj farsz:
Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku.
Fasolę wsyp do miski i zgnieć ją z grubsza. Część czosnku do farszu przeciśnij przez praskę, część posiekaj.
Dodaj ugotowane ziemniaki i zgnieć je nieco.
Na koniec dorzuć umyte i posiekane na mniejsze kawałki kurki, zieloną pietruszkę i pieprz.
Zmieszaj wszystko i przypraw w razie potrzeby.
Wierzch tarty posmaruj Olejem Beskidzkim.
Przygotuj tartę:
Piekarnik nagrzej do 180C.
Formę wyłóż papierem do pieczenia lub natrzyj Olejem Beskidzkim, jeśli tego wymaga. Do formy wyłóż cienką warstwę rozwałkowanego ciasta i ponakłuwaj go widelcem.
Ciasto zapiecz w piekarniku przez ok. 15-20 minut, po czym wyjmij je, wyłóż farsz i włóż tartę do piekarnika.
Piecz 20-30 minut (aż kawałki czosnku będą miękkie).
Podaj tartę:
Posyp ją zieloną pietruszką i podaj ze srirachą.