Tarta fasolowo-ziemniaczana z kurkami

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

-300 g mąki pszennej

-100 g Oleju Beskidzkiego

-1 płaska łyżeczka soli

-70 g aquafaby (zalewy z puszki fasoli)

 

Na farsz:

-600 g ziemniaków

-1 puszka białej fasoli

-1 główka czosnku

-1/2 pęczka zielonej pietruszki

-200 g kurek

-Olej Beskidzki

 

Na wierzch:

-więcej zielonej pietruszki

-sól, pieprz, płatki chili

-sriracha

Sposób przygotowania:

Przygotuj składniki:

Fasolę odcedź. Aquafabę zachowaj do ciasta.

Czosnek umyj i obierz.

Umyj i obierz ziemniaki.

 

Przygotuj ciasto:

Do miski wsyp mąkę z solą.

W szklance zmieszaj Olej Beskidzki i aquafabę. Dodaj je do mąki i zagnieć ciasto.

Włóż je do lodówki na 20-30 minut.

 

Przygotuj farsz:

Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku.

Fasolę wsyp do miski i zgnieć ją z grubsza. Część czosnku do farszu przeciśnij przez praskę, część posiekaj.

Dodaj ugotowane ziemniaki i zgnieć je nieco.

Na koniec dorzuć umyte i posiekane na mniejsze kawałki kurki, zieloną pietruszkę i pieprz.

Zmieszaj wszystko i przypraw w razie potrzeby.

Wierzch tarty posmaruj Olejem Beskidzkim.

 

Przygotuj tartę:

Piekarnik nagrzej do 180C.

Formę wyłóż papierem do pieczenia lub natrzyj Olejem Beskidzkim, jeśli tego wymaga. Do formy wyłóż cienką warstwę rozwałkowanego ciasta i ponakłuwaj go widelcem.

Ciasto zapiecz w piekarniku przez ok. 15-20 minut, po czym wyjmij je, wyłóż farsz i włóż tartę do piekarnika.

Piecz 20-30 minut (aż kawałki czosnku będą miękkie).

 

Podaj tartę:

Posyp ją zieloną pietruszką i podaj ze srirachą.

Powrót